سرگذشت بیت کوین

بیت کوین چیست؟ بیت کوین (Bitcoin) اولین ارز دیجیتال غیرمتمرکز است که با نماد BTC یا ₿ شناخته می‌شود. این رمزارز توسط هیچ نهاد دولتی اداره نمی‌شود و تنها ۲۱…
215

بیت کوین چیست؟

بیت کوین (Bitcoin) اولین ارز دیجیتال غیرمتمرکز است که با نماد BTC یا ₿ شناخته می‌شود. این رمزارز توسط هیچ نهاد دولتی اداره نمی‌شود و تنها ۲۱ میلیون واحد از آن وجود دارد.

سایت رسمی بیت کوین Bitcoin.org است که در سال 2008 توسط ساتوشی ناکاموتو خریداری شده است. برخلاف پول‌هایی مانند ریال، دلار و یورو که امروزه در دسترس ما قرار دارند و توسط دولت‌ها ایجاد شده و حکومت‌ها بر آن نظارت دارند، ارز دیجیتال بیت کوین توسط هیچ دولتی ایجاد نشده و یک ارز دیجیتال یا ارز رمزنگاری شده است که به‌صورت غیرمتمرکز می‌تواند توسط افراد مختلف در سرتاسر جهان مدیریت شود. افرادی که در شبکه بیت کوین فعالیت می‌کنند نیز توسط فرد یا نهاد خاصی انتخاب نمی‌شوند و تصمیم برای فعالیت در این شبکه، کاملا داوطلبانه و اختیاری است.

تعریف بیت کوین به زبان ساده

 بیت کوین یک پول دیجیتال و رمزنگاری شده است که به صورت غیر متمرکز فعالیت می کند و وابسطه به هیچ نهاد یا حکومتی نیست.

بیت کوین به دلیل نوسانات قیمتی منحصربه‌فرد و سود هنگفتی که به سرمایه‌گذاران اولیه خود داده بر سر زبان‌ها افتاده و توجه علاقه‌مندان به بازارهای مالی را به خود جلب کرده است. اما حیف است که اطلاعات ما از این پدیده نوظهور در حد ابزاری برای کسب ثروت محدود بماند. برای اولین بار است که در تاریخ بشر  پولی خلق شده که هیچ پشتوانه سیاسی ندارد و توسط نهاد مالی یا پولی دولتی راهبری نمی‌شود.

اگر بخواهیم تعریفی فنی‌تر برای بیت کوین ارائه بدهیم، باید بگوییم بیت کوین یک ارز رمزنگاری شده  است که به صورت غیرمتمرکز اداره می‌شود و تمام سابقه آن به صورت زنجیره‌وار، بر روی دفتر کلی به نام بلاک چین  همتا به همتا ذخیره می‌شود. مهم‌ترین و برجسته‌ترین ویژگی‌های بیت کوین این موارد هستند: بیت کوین قابل سانسور نیست، امکان بیش از یک بار خرج کردن آن وجود ندارد و تراکنش‌های آن در هر زمان و هر مکانی قابل انجام هستند.

بیت کوین چه کاربردی دارد؟

ارز دیجیتال بیت کوین دو کاربرد اساسی دارد؛ کاربرد پول و ابزاری برای انتقال ارزش، به این صورت که افراد بتوانند با آن کالاهای مورد نیاز خود را خریداری کنند. کاربرد بعدی ابزاری مانند طلا برای ذخیره ارزش است.  افراد با خریداری آن می‌توانند ارزش دارایی خود را حفظ کنند و از تورم در امان بمانند.

 

تاریخچه بیت کوین؛ اولین پول الکترونیکی غیرمتمرکز

در روز ۳۱ اکتبر ۲۰۰۸ مصادف با ۱۰ آبان ماه ۱۳۸۷ مقاله‌ای با عنوان “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” به معنی «بیت کوین: یک سیستم پول الکترونیکی همتا به همتا» منتشر شد. نام نویسنده این مقاله ساتوشی ناکاموتو (Satoshi Nakamoto) نوشته شده بود. کسی نمی‌داند که این نام، اسم یک نفر است یا گروهی از دانشمندان چنین نامی را برای خود انتخاب کرده‌اند. این مقاله که وایت پیپر بیت کوین است، تنها ۹ صفحه داشت. ایده‌ اصلی این مقاله ارائه‌ یک سیستم پرداخت مالی الکترونیکی به صورت فرد به فرد است؛ به این معنی که افراد بتوانند بدون نیاز به نهاد واسطه مانند بانک‌ها یا دولت‌ها مبادله مالی داشته باشند. پس می‌توان گفت که بیت کوین، رقیبی برای بانک‌ها است.

 

دو مشکل در اینجا به‌ وجود می‌آید. یک اینکه افراد چگونه به یکدیگر اعتماد کنند و مورد دوم اینکه چگونه می‌توان جلوی مفهومی را به‌نام دوبار خرج کردن (Double Spending) گرفت؟ در دوبار خرج کردن که یک نوع حمله است، یک فرد ممکن است یک مبلغ را برای دو نفر بفرستد و از این روش سوءاستفاده کند.

ساتوشی مشکل اول را از طریق امضای دیجیتال حل کرد. او با توضیح درباره اینکه در تبادلات شبکه بیت کوین از فناوری بلاکچین استفاده می‌شود و در این فناوری توابع رمزنگاری به‌کار گرفته می‌شوند، برای تغییر و حمله به آن به دستگاه‌های قدرتمند (از نظر توان محاسباتی)‌ نیاز است و تغییر در آن‌ها به این راحتی صورت نخواهد گرفت، مشکل دوم را حل کرد.

خالق بیت کوین کیست؟

یکی از جنجالی‌ترین مباحث از ابتدای معرفی بیت کوین تاکنون، هویت خالق یا خالقان این سیستم مالی جدید است. ساتوشی ناکاماتو (Satoshi Nakamoto) نام مستعاری است که فرد یا افرادی که بیت کوین را به‌وجود آورده‌اند، برای خود انتخاب کرده‌اند. ساتوشی ناکاموتو کار بر روی کدهای شبکه بلاک چین بیت کوین را از سال ۲۰۰۷ آغاز کرد. در ۱۸ آگوست سال ۲۰۰۸ یا ۲۸ مرداد ۱۳۸۷ او یک وبسایت به نشانی www.Bitcoin.org را خریداری کرد و در نهایت در تاریخ ۳۱ اکتبر ۲۰۰۸ یا ۱۰ آبان ۱۳۸۷ مقاله بیت کوین را منتشر کرد. او در هیچ یک از فعالیت‌های خود اطلاعاتی از خود منتشر نکرده بود و کسی از هویت واقعی او خبر نداشت.

 

آیا امکان هک بیت کوین وجود دارد؟

بیت کوین در قالب یک شبکه غیرمتمرکز از امنیت بسیار بالایی برخوردار است. بلاک‌چین به عنوان فناوری زیربنایی آن از تکنیک‌های رمزنگاری پیشرفته، برای اطمینان از یکپارچگی و امنیت تراکنش‌ها استفاده می‌کند. برای تغییر یک تراکنش در بلاک‌چین به کنترل بیش از ۵۱٪ از توان محاسباتی کل شبکه بیت کوین نیاز دارید که به منابع محاسباتی سرسام‌آوری نیاز دارد و عملا ناممکن است. بنابراین امکان هک تراکنش‌ها توسط یک شخص یا سازمان تا حد زیادی وجود ندارد.

از سوی دیگر ممکن است در کدهای خود بیت کوین هم نقصی وجود داشته باشد اما به لطف ساختار غیرمتمرکز توسعه‌دهندگان زیادی روی آن کار می‌کنند و این مورد هم عملی نیست.

با این حال، درک این نکته ضروری است که هرچند خود شبکه بیت کوین ایمن است، اما کاربران از طریق حملات فیشینگ، بدافزار و رخنه به صرافی در معرض دستبرد هکرها قرار دارند.

چگونه بیت‌کوین‌های خود را در برابر سرقت و هک حفظ کنیم؟

حفاظت از بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال در برابر هک به آسانی و با در نظر گرفتن برخی تدابیر امنیتی قابل انجام است. برای محافظت از بیت کوین در برابر سارقان این اقدامات را انجام دهید:

از یک کیف پول امن و به ویژه والت سخت‌افزاری برای ذخیره بیت کوین به صورت آفلاین استفاده کنی

برای امنیت بیشتر احراز هویت دو مرحله ای (2FA) را فعال کنید.

نرم‌افزار را برای اصلاح آسیب‌پذیری‌ها به روز و آپدیت نگه دارید.

مراقب حملات فیشینگ باشید و از کلیک روی لینک‌های مشکوک جدا خودداری کنید.

کلیدهای خصوصی خود را در اختیار هیچکس قرار نداده و در مکانی امن ذخیره کنید.

از رمزهای عبور قوی شامل حروف، اعداد و نشانه‌ها برای حساب‌های مرتبط با ارزهای دیجیتال استفاده کنید.

برای دسترسی به حساب‌های خود به شبکه‌های Wi-Fi عمومی متصل نشوید.

برای نگهداری طولانی‌مدت ارز دیجیتال از روش‌های ذخیره‌سازی آفلاین و سخت‌افزاری بهره ببرید.

برای امنیت بیشتر از کیف پول‌های چند امضایی استفاده کنید

درحال آپلود

0%